Το διαλόγιο μας είναι καινούργιο στο διαδίκτυο. Συν-καθορίστε το μέλλον του συμμετέχοντας με σχόλια και προτείνοντας τη μορφή και το περιεχόμενο που θα θέλατε να έχει.

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Το κενό ασφαλείας του internet explorer ή τι σχέση έχει ο Bill Gates με τη Ν.Δ.

Το 70% των χρηστών του διαδικτύου καλείται (προσωρινά τουλάχιστον) να αλλάξει τον browser (φυλλομετρητή ελληνιστί) που χρησιμοποιεί, λόγω σοβαρού κενού ασφαλείας που εντοπίστηκε και έθεσε σε συναγερμό τους προγραμματιστές της Microsoft. Το εν λόγω κενό ασφαλείας ανακαλύφθηκε από hackers οι οποίοι προς το παρόν το χρησιμοποίησαν για απόσπαση κωδικών για παιχνίδια. Κάλλιστα όμως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κλοπή τραπεζικών κωδικών από χρήστες που κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω διαδικτύου (σύμφωνα και με τον υπεύθυνο ασφαλείας της Trend Micro, Rick Ferguson) . Αξιοσημείωτο είναι πως πολλές είναι οι τράπεζες, στην Ελλάδα τουλάχιστον, που η πλατφόρμα ηλεκρονικών συναλλαγών τους, είναι διαθέσιμη μόνο μέσω του I.E. αδικώντας το καθόλου αμελητέο υπόλοιπο 30% των χρηστών.
Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με τις επόμενες ανανεώσεις (updates) που θα εκδοθούν από τη Microsoft αλλά μάλλον το δημιούργημα του Bill Gates θα έχει άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσει προσεχώς...

Η δημοφιλέστερη εναλλακτική επιλογή, ο Mozilla Firefox κερδίζει σταθερά έδαφος τον τελευταίο καιρό και από ότι φαίνεται μάλλον καθόλου τυχαία. Καθώς φαίνεται είναι αρκετά ταχύτερος, έχει πολλά πρόσθετα τα οποία επιτρέπουν την προσαρμογή του στις επιθυμίες του κάθε χρήστη και έχει πολλές δυνατότητες τις οποίες οι ανταγωνιστές αργούν μέχρι να τις επιτύχουν. Επιπλέον, είναι απολύτως δωρεάν για όλους ενώ ο κώδικας του είναι διαθέσιμος σε όποιον επιθυμεί να τον μελετήσει, να τον βελτιώσει και να αντιμετωπίσει τυχόν αδυναμίες. Αυτό είναι και το συγκριτικό του πλεονέκτημα. Τα εκατομμύρια των χρηστών του Firefox, που συνεχώς πληθαίνουν, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εντοπίσουν αδύναμα σημεία και να βρουν τις απαιτούμενες λύσεις σαφώς ταχύτερα από τους μετρημένους υπαλλήλους μιας εταιρείας, (έστω και αν αυτή είναι κολοσσός)

Ο Firefox βέβαια, είναι μόνο ο προπομπός μιας ανάλογης πορείας την οποία ακολουθούν και τα υπόλοιπα προϊόντα λογισμικού ανοιχτού κώδικα όπως το Mozzila Thunderbird ως εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι εφαρμογές γραφείου open office κ.α. τα οποία είναι όλα διαθέσιμα δωρεάν για όλα τα (Windows, Mac, Linux) λειτουργικά συστήματα και συμβατά με τις αντίστοιχες εμπορικές εφαρμογές (σε αντίθεση με το λογισμικό της Microsoft που θεωρεί πως είναι το μόνο υπάρχον). Τέλος, το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα, το Linux Ubuntu, έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και περιλαμβάνει τις παραπάνω ελεύθερες εφαρμογές από προεπιλογή. Παρέχω τους σχετικούς συνδέσμους για όποιον επιθυμεί να τα δοκιμάσει (κάτι το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα, για όλους του λόγους που αναφέρθηκαν και πολλούς ακόμα που σας αφήνω να ανακαλύψετε).
Mozilla Firefox
Mozilla Thunderbird
Open Office
Linux Ubuntu (8.04)

Το ελεύθερο λογισμικό δεν είναι παρά μόνο ένα παράδειγμα και ένα σημάδι για τη νέα εποχή στην οποία περνάμε βήμα βήμα. Άλλα δείγματα της νέας κοινωνίας που ξημερώνει είναι όλοι οι διαδικτυακοί τόποι τύπου wiki, όπου οι χρήστες προσφέρουν γνώση, ιδέες, ενημέρωση αφιλοκερδώς. Τα επιτυχημένα παραδείγματα πολλά. Wikipedia, bloggers, forums, youtube... και ο κατάλογος συνεχίζεται. Ο τομέας της ενημέρωσης πρόκειται να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες αλλαγές ενώ οι επόμενες εξελίξεις διαφαίνονται ήδη στον τομέα της πολιτικής όπου το όνειρο μιας πιο άμεσης δημοκρατίας γίνεται όλο και πιο προσιτό. Τα τελευταία γεγονότα είναι ενδεικτικά της αδυναμίας του παρόντος συστήματος να προλάβει και να ακολουθήσει τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Η παρούσα κυβέρνηση (όπως και όλα τα κόμματα) αντιμετωπίζει (σαφώς χειρότερα απ' ότι της επιτρέπει έστω και αυτό το σύστημα) πρόβλημα αντίστοιχο της Microsoft. Βλέπει τις εξελίξεις να την ξεπερνούν...

Με χρήση πληροφοριών από το BBC.

2 σχόλια:

  1. Είμαι και εγώ υπέρ του ελεύθερου λογισμικού ακριβώς γιατί είναι δωρεάν, αλλά νομίζω ότι διαφωνώ μαζί σου σε μερικά σημεία.

    Καταρχήν δεν ασχολούνται όλοι οι χρήστες του mozilla ή του open office με προγραμματισμό ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί από τη Microsoft. Μόνο μια μικρή μειοψηφία το κάνει. Το ότι αυτά τα προγράμματα δε σπάνε εύκολα και δεν έχουν γίνει τόσο γνωστά τα "κενά" τους οφείλεται (κατά τη γνώμη μου πάντα) στο ότι πολύ απλά υπάρχει μια στρατιά hacker που ψάχνει να σπάσει τα προϊόντα της Microsoft έτσι για μαγκιά...

    Επίσης, καθόλου δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι προγράμματα όπως το oppen office (που το χρησιμοποιώ αρκετά) είναι καλύτερα ή πιο εύχρηστα από τα αντίστοιχα της Microsoft. Σε μερικές περιπτώσεις έχω παρατηρήσει το αντίθετο. Ελπίζω και πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια οι πλατφόρμες ελεύθερου λογισμικού θα βελτιωθούν σημαντικά ώστε πράγματι να είναι ίδιου επιπέδου ή καλύτερα από τα εμπορικά και τότε η Microsoft θα έχει πράγματι πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου και ακόμη περισσότερο για τα σημεία που διαφωνείς, μιας και αυτά είναι που μας πάνε μπροστά.
    Πράγματι δεν ασχολούνται όλοι οι χρήστες με προγραμματισμό αλλά τουλάχιστον για τον firefox πιστεύω ότι εν τέλει, το μικρό ποσοστό αυτών που ασχολούνται παγκοσμίως, καταλήγει σε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν του συνόλου των υπαλλήλων της Microsoft. (Βέβαια, ένας άλλος παράγοντας είναι ο χρόνος που διατίθεται από κάθε άτομο) Το γεγονός είναι ότι η σύγκριση των αριθμών ήταν καθαρά προσωπική εκτίμηση. Χάρη στην παρατήρησή σου έψαξα και βρήκα ότι πράγματι, (ίσως διορθώσω και την ανάρτηση αργότερα) έχει καταγραφεί μία κατά 9 φορές πιο γρήγορη αντιμετώπιση του κάθε μεμονωμένου θέματος ασφαλείας από την κοινότητα του Firefox σε σχέση με τον explorer και μάλιστα σε περίοδο που ήταν περισσότερα τα κενά που παρουσιάστηκαν στον firefox(http://en.wikipedia.org/wiki/Firefox#Vulnerability_statistics). Αυτό δε λέει κάτι για τη σύγκριση των αριθμών αλλά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα... Η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα αντίδρασης μιας κοινότητας ανοιχτού λογισμικού φαίνεται πως αυξάνεται τουλάχιστον γραμμικά σε σχέση με την αύξηση του αριθμού των μελών της (εδώ μάλλον θα έχεις εσύ την απάντηση-όσον αφορά τη μορφή της καμπύλης)

    Η στρατιά hacker εναντίον της MS όπως αναφέρεις, αν και δε μπορώ να επιβεβαιώσω το φαινόμενο, πιστεύω πως είναι γεγονός. Το εντυπωσιακό όμως είναι πως ακόμη και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα του ελεύθερου λογισμικού μα και κάθε συμμετοχικού προϊόντος (προϊόν με την ευρύτερη έννοια). Κάτι που παράγεται από όλους για όλους έχει μια σαφώς μεγαλύτερη αποδοχή από το προϊόν ενός φορέα που βρίσκεται απέναντι και έξω από το κοινό!

    Όσο για τα άλλα παραδείγματα ανοιχτού λογισμικού, συμφωνώ πως συχνά υπολείπονται των αντίστοιχων εμπορικών, στο πόσο εύχρηστα είναι. Η πορεία τους όμως χαρακτηρίζεται από τα ίδια στοιχεία με τον firefox και το μόνο που λείπει είναι αντίστοιχη αύξηση της συμμετοχής μας. Ωστόσο έστω και όταν έχουν λιγότερες δυνατότητες, τα ελεύθερα προγράμματα, θεωρείται πως έχουν ποιοτικότερο κώδικα, παρουσιάζουν λιγότερα bugs και είναι σαφώς καλύτερα σε επεκτασιμότητα.

    Σ' ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή